Internetni iskalniki in imeniki (namen, razlika, opisi …)


Da so internetni iskalniki in imeniki najbolj obiskane strani vemo že dolgo. Stari spletni internetmojster mački vedo, zakaj je temu tako. Predvsem “ta mladim mačkom” pa je namenjen ta prispevek, ki ima nalogo, da bralcu naredi internet zanimivejši in predvsem uporabnejši.
Zakaj potrebujemo iskalnike in imenike?
Na kratko: zato, ker nam pomagajo do željene informacije. Na spletu je namreč na milijone strani, iskalniki ter imeniki se trudijo namesto nas, prebijajo se skozi večino teh strani in nam priporočajo le najboljše med tistimi, ki jih potrebujemo oz. smo jih iskali. Tukaj ustreza pregovor: Čas je denar!

Kakšna je razlika med iskalniki in imeniki?

Osnovna razlika je v tem, da je pri imenikih ključen človek, pri iskalnikih pa “stroj”.
Imenik ima številne “predale”, ki se potem delijo kot drevesno deblo na manjše in še manjše veje oz. predalčke. Uredniki takšnih imenikov pregledajo posamezno stran in jo uvrstijo v ustrezen predalček. Seveda torej pričakujemo, da v imenikih načeloma ni slabih ali neuporabnih strani.
Iskalnik pa si predstavljajte kot robotke, ki nonstop begajo po spletu, ter v svoje stvarno kazalo oz. indeks po ključnih besedah spravljajo nove strani. Iz tega indeksa nam torej po našem ukazu, ki ga narekuje naše geslo (tj. beseda ali zveza besed), iskalnik izvrže na tisoče zadetkov.

Zakaj je en iskalnik boljši od drugega?

Prvič: za uporabnika je važno, koliko spleta pregleda posamezen iskalnik. Dejstvo je, da tudi dandanašnji iskalniki pregledajo zmeraj manj svetovnega spleta. Govori se, da v povprečju posamezen iskalnik pregleda le kakšnih 20 odstotkov vsega svetovnega spleta.
Drugič: Še pomembneje pa je, da nam iskalnik med prve zadetke zmeraj izpiše le najboljše strani (informacije), ki smo jih od njega zahtevali.
Npr. izpisali smo geslo “seksualni položaji”, iskalnik nam je vrgel ven na tisoče zadetkov, na žalost pa med prvimi 20-imi ali 30-imi sploh ni “nobenega pravega zadetka”, saj se npr. med temi zadetki skrivajo le plačljive pornografske strani.
Ne pomaga nam, da je pravi zadetek uvrščen tam nekje na 100-to mesto, ker večina uporabnikov obupa že dolgo pred tem.
Ob tem tolažba: tudi iskalniki so zmeraj bolj pametni in nam nekateri med prve zadetke uvrstijo tiste strani, na katere kaže veliko povezav. Torej: več kot je povezav na ISTO stran, večja je možnost, da je tista stran ODLIČNA.

Ali so imeniki in iskalniki “povezani”?

Vsekakor. Večina podjetij je najprej naredila spletni iskalnik, potem so se lotili še spletnega imenika, da bi na koncu nekateri postali pravi portal. Ni nujno, da so si stvari sledile v tem vrstnem redu. In še: ni nujno, da bodo stvari narejeno uporabniku prijazno, če boste videli vse troje (iskalnik, imenik in portal) vkomponirano na istem spletnem naslovu. Npr. po zadnjih kazalcih je namreč tako spodrsnilo slavnemu Yahooju, ki je že prevzel iskalnik, ki so ga naredili pri www.google.com.

Na eni strani obstajajo nekakšni “lokalni” imeniki in iskalniki ter na drugi strani “globalni”. Kateri so boljši?

Tukaj je važen namen vašega iskanja. Npr. če ne obvladate tujih jezikov, vam je v interesu, da vam iskalniki (imeniki) podajo zahtevane strani, ki so v slovenskem jeziku. Svetujem, da v takšnem primeru raje uporabljate kakšen (lokalni) slovenski imenik in/ali iskalnik, saj je velika verjetnost, da bo ta bolje preiskal domač teren kot pa globalni iskalnik. Zanimivost: še pred časom se je vedelo, da imajo nekateri globalni iskalniki težave z nekaterimi znaki: šumniki ali znakom &.

Naš nasvet:
– Ko iščete informacije (spletne strani z določeno temo) uporabite več različnih iskalnikov in imenikov!
– Vzemite si čas. Nikoli ne boste določene teme dobro pregledali v nekaj urah … še nekaj dni bo premalo.
– Uporabite različna gesla (besede, besedne zveze).
– Komunicirajte! Znanci ali prijatelji vam lahko včasih pomagajo bolj, kot vsi iskalniki in imeniki skupaj. Primer: Iskal sem dobre strani o ferrariju, zadetkov milijone (!?!?), potem se spomnim na našega “formulaša” Aleša, oboževalca “rdečih Italijanov” in dobre povezave so bile čez nekaj minut že med mojo elektronsko pošto.