Kako primerno poskrbimo za naš prenosni računalnik?


Nakup novega, obnovljenega ali rabljenega računalnika je dandanes skoraj nujno opravilo za mnogo ljudi. Moderni laptop je zelo zmogljiv, saj je na njem mogoče opravljati veliko število vsakdanjih nalog, kot so pregledovanje pošte, komunikacija s prijatelji in sodelavci preko raznih aplikacij, plačevanje računov in še mnogo več. Ker bo omenjen računalnik izpostavljen številnim človeškim in naravnim elementom, je dobro, če poznamo kako ga najbolje zavarovati. Obenem pa je tudi dobra praksa, če se seznanimo s potrebami protivirusnega programa in požarnega zidu.

Prenosnik je potrebno redno čistiti

Čiščenje zaslona, tipkovnice in drugih delov namiznega računalnika je vedno zelo priporočljivo. Pri laptopih pa ima še večji pomen, saj se umaže hitreje. Za to je zadolženo dejstvo, da se celotne naprave dotikamo z rokami, jo uporabljamo v zunanjem okolju, prenašamo iz sobe v sobo ipd. Sprva je dovolj, če obrišemo tipkovnico s primernim čistilom. Za odstranitev prahu, mastnih prstnih odtisov in druge nečistoče z zaslona potrebujemo namensko čistilo za zaslone prenosnikov.

Prenosni računalnik je treba redno čistiti, da bo v dobrem delovnem stanju. Prah in umazanija se lahko sčasoma nabereta in povzročita težave s komponentami.

Priporočeno je, da imamo na zalogi čistilo za zaslon laptopa. Kot tudi mokre krpice za čiščenje tipkovnice in ohišja. Nikoli pa ne smemo z mokro ali namočeno krpo brisati zaslona, saj navadna voda lahko hitro prodre skozi zaslon do občutljive elektronike in povzroči škodo. Obstajajo pa seveda že mokre krpice, ki so prekrite s posebnim čistilom namenjenim čiščenju računalniških zaslonov. Pri čiščenju laptopa je najbolje, da uporabljamo mikrofiber krpico, saj je izredno nežna do plastike, ekrana, kovine in drugih materialov.

Prenosnik ne izpostavljajmo vročini

Moderni računalniki imajo veliko bolj napredno hlajenje, kot so ga imeli včasih. Obenem pa so mikroprocesorji in druge elektronske komponente postale veliko manjše. To pomeni, da ne ustvarjajo tako veliko tople energije, kot so jo včasih. Kljub temu pa je posamezni prenosnik občutljiv na vročino v okolju. Tako ga ni nikoli dobro izpostavljati soncu, uporabljati blizu grelnih teles ipd. Najbolje je, če se vedno nahaja na trdi površini, kjer ima dovolj prostora za hlajenje pred, ob in pod svojim ohišjem.

Res pa je, da prenosni računalnik ni vedno mogoče uporabljati na trdni površini, kot je miza. Če ga imamo v naročju, moramo paziti, da si ne opečemo nog, rok ali drugih delov telesa. Načeloma to ni težava pri brskanju po spletu, uporabo elektronske pošte ipd. Se pa lahko spodnji del računalnika hitro segreje ob igranju modernih 3D iger in drugih intenzivnih nalogah.

Na trgu je veliko protivirusnih programov in težko je vedeti, katerega izbrati. Vendar je nekaj stvari, na katere morate biti pozorni pri izbiri protivirusnega programa.

Prenosni računalnik in programi za zagotavljanje varnosti

Novejši operacijski sistemi, kot sta Windows 10, Windows 11, MacOS ipd., imajo že vgrajen osnovni protivirusni program. Ta je dovolj zmogljiv za veliko večino uporabnikov, tako da ni potrebe po nadgradnji. Je pa seveda res, če računalnik uporabljajo starejši ljudje in otroci, je dobro kupiti bolj napreden protivirusni program. Enako velja za uporabnike, ki veliko brskajo po spletu in obiskujejo potencialno nevarne spletne strani, ki so lahko okužene z virusi.

Požarni zid je pogosto spregledana komponenta vsakega računalnika. Moderni operacijski sistemi že vsebujejo osnovni požarni zid, ki je zelo zmogljiv. Vsak router oziroma usmerjevalnik pa ima že vgrajen strojni požarni zid, ki ima enako nalogo, kot programska izvedba v operacijskem sistemu. Zato ni potrebe po nadgradnji požarnega zidu, razen v primerih, ko želimo višjo stopnjo varnosti pri spletnem nakupovanju, obisku nepreverjenih spletnih strani ipd.

Torbice za prenosnike so izredno uporabne

Najboljši način za prenašanje laptopov v in zunaj hiše je s torbo. Moderne torbice za prenosnike so na voljo v številnih barvah, z ročaji ali brez, ter drugimi pripomočki. Pri nakupu moramo biti pazljivi, da izberemo torbico, ki je dovolj velikih dimenzij za naš prenosnik. Če imamo 17” inčni prenosnik, bomo potrebovali torbico za prenosnik, ki je dovolj velika, da ga lahko vanjo pospravimo.

Torbe za prenosne računalnike so izjemno uporabne za tiste, ki pogosto potujejo s svojimi prenosnimi računalniki.

Nekatere izvedbe torbic za prenosnike pa imajo vgrajen tudi prostor za prenosno tipkovnico, miško, pisala ter druge pripomočke. To je zelo priročno, če računalnik veliko prenašamo s seboj in radi uporabljamo dodatno periferijo s katero si olajšamo delo, igranje iger ipd.

Neglede na prenosni računalnik, ki si ga lastimo, se hitro zgodi, da ga nehote poškodujemo. Zato je dobra praksa, da čim večkrat uporabimo zaščitno oziroma prenašalno torbo, saj se bomo tako izognili mnogim neprijetnim situacijam.

Torba za prenosni računalnik zaščiti računalnik pred poškodbami

Pogosto se lahko zgodi, da bomo morali računalnik s seboj prenašati med delom ali drugimi opravili skozi dan. Nič ni narobe, če ga imamo v rokah pri manjših razdaljah, ko ga moramo prestaviti v drugo sobo v hiši, pisarni ipd. Lahko pa ga hitro poškodujemo, če naš prenosnik brez zaščite neprekinjeno prenašamo po terenu. Dovolj je že, ga nam pade iz rok, udarimo v steno ali drugo oviro, da se pojavijo površinske poškodbe ali celo mehanične okvare.

Priporočeno je, da torba za prenosni računalnik postane del opreme, ki jo uporabljamo vsak dan, ko prenašamo naš računalnik po terenu. Računalniku nudi zaščito pred prahom, vlago in udarci pri padcih ter v mnogih drugih situacijah. Obenem pa ohranja njegovo vrednost, kar je zelo pomembno iz vidika zagotavljanja dolge življenjske dobe.

Praktični računalniki za vsak dom in pisarno – vedno najprej naredite to, ko kupite nov prenosni računalnik

Načeloma je vseeno katero torbo za prenosnik bomo uporabili. Je pa nujno, da je dovolj velika, saj drugače vanjo ne bomo mogli pospraviti računalnika.