Kaj moramo vedeti o hostingu?


spletno gostovanje

Današnji digitalni svet nas v veliki meri povezuje preko različne računalniške tehnologije. Za mnoge podjetnike in tudi posameznike je izdelava spletne strani ključna. Omogoča predstavitev in prodajo različnih izdelkov ter tudi komunikacijo s strankami preko elektronske pošte ali drugih kanalov. Celotni  internet sestavljajo strežniki z različnimi konfiguracijami. Seveda pa ne gre zanemariti velikega vpliva hekerjev, vohunskih programov in drugih nevarnosti, ki na nas prežijo v vsakem trenutku. Pomembno je, da spletno gostovanje poznamo po ključnih lastnostih. To nam bo omogočilo, da bomo pravilno izbrali primeren strežnik in razne varnostne komponente, ki bodo ščitile podatke pred nepridipravi.

Spletno gostovanje deluje preko strežnikov

Strežniki povezujejo celotni internet v eno skupnost. Na njih se nahajajo razne strani, digitalne vsebine, HTML računalniška koda in še mnogo več. Lahko bi rekli, da so to močni računalniki katerih naloga je hranjenje podatkov. Imajo zelo močne procesorje, ogromno spomina za shranjevanje podatkov, kot tudi veliko količino pasovne širine. 

ključne lastnosti in vrste spletnega gostovanja
Moramo poznati ključne lastnosti in vrste spletnega gostovanja, da bomo pravilno izbrali primeren strežnik in razne varnostne komponente, ki bodo ščitile podatke pred nepridipravi.

Strežnike poznamo v različnih konfiguracijah, kot so deljena, virtualna, namenska, hibridna in druge. Vsaka izmed konfiguracij je namenjena drugačni vrsti spletnega gostovanja, saj se razlikujejo po številnih zmogljivostih. Zato je pomembno, da izberemo primerno konfiguracijo za potrebe naše spletne strani.

Deljeno spletno gostovanje za nezahtevne uporabnike

Najcenejša konfiguracija strežnikov za nakup se imenuje deljena. Deluje tako, da se na enem strežniku nahaja ogromno številno lastnikov različnih domen. Vsi lastniki si med seboj delijo zmogljivosti strežnika, kar poceni njegov zakup. Slabost omenjene konfiguracije pa je ta, da lahko pride do upočasnitve delovanja celotnega strežnika, če je ena ali več domen preobremenjenih z visokim obiskom. 

Deljeno spletno gostovanje je pogosto najcenejše. Je dovolj zmogljivo za nezahtevne uporabnike in projekte, kot so manjši internetni forumi, začetne spletne trgovine, informativne strani in podobno. Ni pa primerno za strani, ki imajo velik obisk ali zahtevajo uporabo edinstvene HTML in druge računalniške kode.

Virtualno spletno gostovanje je prilagodljivo

Dandanes se veliko podjetij in posameznikov odloča za bolj prilagodljive strežnike. Te predstavlja virtualno spletno gostovanje, ki deluje skoraj popolnoma enako deljenemu z eno pomembno razliko. To pa je porazdelitev strojnih zmogljivosti. Vsak uporabnik zakupi določeno količino delovnega pomnilnika, procesorskih jeder, hitrost dostopa do interneta in podobno. Teh zmogljivosti si ne deli z nikomer in jih uporablja samo za svoje namene.

 Virtualno spletno gostovanje omogoča nadgradnjo
Virtualno spletno gostovanje omogoča nadgradnjo strojnih zmogljivosti. Ko se potrebe naše spletne strani povečajo, ni potrebe po premeščanju vseh podatkov in domene na drug strežnik.

Prednost virtualnega spletnega gostovanja pa je tudi zmožnost nadgradnje strojnih zmogljivosti. Ko se potrebe naše spletne strani povečajo, ni potrebe po premeščanju vseh podatkov in domene na drug strežnik. VPS ali virtualni strežnik je mogoče v realnem času nadgraditi z dodatno procesorsko močjo, prostorom na SSD ali trdem disku in drugimi zmogljivostmi.

Namensko spletno gostovanje je namenjeno najzahtevnejšim uporabnikom

Najbolj zahtevne spletne strani skoraj vedno uporabljajo namenske strežnike. V tem načinu je celoten strežnik namenjen potrebam uporabnika. Tako imamo na voljo ogromno moč, ki jo lahko porabimo za poganjanje več spletnih strani in ogromnih podatkovnih zbirk podatkov.

  • Načeloma se omenjen način spletnega gostovanja uporablja samo za večja podjetja, korporacije in druge poslovne osebe. Je pa tudi uporaben za nekatere večje projekte, kot so hranjenje velike količine video vsebine in podobno. Načeloma je to najdražji način za gostovanje domene, vendar nam je omogočena izredno visoka moč in prilagodljivost strežnika.
  • Neglede na vrsto in moč strežnika je vedno priporočljivo, da uporabljamo napredne varnostne tehnologije za zaščito pred nepridipravi.
  • Zelo pomemben je SSL certifikat, ki popolnoma zašifrira komunikacijo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Tako hekerji ne morejo ukrasti podatkov, kot so številke bančnih kartic, gesla, uporabniška imena in druge občutljive informacije.

SSL certifikat zaščiti identiteto spletne strani

Večino groženj na spletu predstavljajo virusi in hekerji, ki lahko ukradejo, izbrišejo ali drugače zlorabijo podatke. Pogosto je tako, da hekerji prisluškujejo komunikaciji na določeni spletni strani. To jim omogoča, da ukradejo različne podatke, ki jih nato izkoristijo v svoje namene. Zaradi zagotavljanja višje varnosti mnogo domen uporablja SSL certifikat, ki protokol povezovanja spletnih strani HTTP spremeni v HTTPS. Dodatni S pomeni, da je protokol zavarovan z omenjenim certifikatom.

SSL certifikat zagotovi višjo varnost spletne strani
SSL certifikat zagotovi višjo varnost, ki protokol povezovanja spletnih strani HTTP spremeni v HTTPS.

Ko na strežnik oziroma spletno stran namestimo SSL certifikat, se ta poveže z domeno in fizičnim naslovom podjetja. Tako je naša spletna stran overjena in prikazana v različnih brskalnikih z zaklenjeno ključavnico. To pomeni, da je naša ali druga spletna stran zavarovana pred phishing napadi, hekerji in drugimi nevarnostmi.

SSL certifikat preprečuje phishing napade

Moderna računalniška tehnologija za izdelovanje spletnih strani je tako napredna, da omogoča hekerjem ustvaritev identične poslovne strani naši. To lahko naredijo izredno hitro in se pri tem okoristijo z zaupanjem naših zvestih strank. Na ta način je mogoče ukrasti bančne in druge podatke nič slutečim uporabnikom. Uporaba SSL certifikata pa preprečuje phishing napade, kar je velika prednost.

3 glavne vrste SSL certifikatov

Spletna stran z SSL certifikatom je tako rekoč overjena in uporablja protokol HTTPS. Ponarejene strani pa tega nimajo, zato se bo obiskovalcem prikazalo opozorilo v brskalniku, ki nakazuje možne nevarnosti pri uporabi strani. Tako bodo naše stranke lahko brez nevarnosti se povezale na našo spletno stran, ponarejene strani pa bodo hitro prepoznane s strani uporabnika.