Večja kapaciteta shranjevanja za prenosne računalnike


Napredek informacijske tehnologije nam je omogočil nove načine dela in zabave. Razvoj zmogljivih mikročipov je močno povzdignil popularnost prenosnih računalnikov v zadnjih letih. Po prodaji so celo prehiteli namizne računalnike. K tem je prispevalo dejstvo, da imajo moderni prenosniki presenetljivo grafično moč, močne procesorje ter dolgo delovanje vgrajenega akumulatorja z enim polnjenjem. Obenem pa se v njih nahajajo hitri SSD diski, ki v nekaj sekundah naložijo operacijski sistem za uporabnika. Zaradi svojih omejenih dimenzij, pa pogosto ne moremo vgraditi več SSD-jev ali trdih diskov v prenosnik. V trem primeru si lahko pomagamo s prenosnimi spominskimi mediji, ki delujejo preko USB povezave.

Prenosni računalniki imajo omejeno število USB vrat

Veliko število modernih prenosnih računalnikov ima samo 3 USB vhode/izhode oziroma vrata. Razlog za to je majhna dimenzija ohišja. Namizni računalniki so veliko bolj bogato opremljeni z USB vrati, saj jih imajo lahko na sprednji strani, stranicah ter tudi zadnji strani. Prenosniki pa imajo načeloma samo 3, ki jih moramo pametno izrabiti. Na njih lahko priključimo vse naprave, ki jih uporabljamo na namiznem računalniku. Namenjeni so uporabi tipkovnice, miške, kamere, zvočnikov in drugih naprav. V veliki večini primerov pa dodatne periferije ne potrebujemo, saj je že vgrajena v samo ohišje. Lahko pa USB vhode/izhode izkoristimo za razširitev razpoložljivega prostora.

Veliko število modernih prenosnih računalnikov ima samo 3 USB vhode/izhode oziroma vrata. Razlog za to je majhna dimenzija ohišja.

Moderni prenosniki vsebujejo USB-C vrata

ASUS, HP, DELL in drugi prenosni računalniki velikih proizvajalcev vsebujejo najnovejše standarde USB tehnologije. Pomembno je izpostaviti USB-C vhod/izhod, ki ima velik potencial napajanja zunanjih naprav in pretoka ogromnih količin informacij. Uporabljajo ga hitrejše USB naprave, kot so prenosni diski, USB razdelilniki, power banki ipd.

USB-C je namenjen počasni zamenjavi ostalih USB vrat, kot so USA-A in USB-B. Zmožen je tudi prenašati video in avdio podatke, kar ga naredi idealnega, če potrebujemo več monitorjev na svoji delovni mizi. Nekateri prenosni računalniki imajo več USB-C vrat, kar jih naredi izredno vsestranske. Na omenjena vrata lahko priklopimo USB razdelilnik, kjer se nahaja več klasičnih USB-A in drugih vhodov, kot so HDMI, 3,5mm avdio vhod ipd. USB-C lahko poganja tudi večje monitorje 4K in višjih resolucij, vendar je zmogljivost predvsem odvisna od grafične kartice v našem računalniku.

Preberite si še naslednji članek: Kako primerno poskrbimo za naš prenosni računalnik?

Torbe za prenosne računalnike so izjemno uporabne za tiste, ki pogosto potujejo s svojimi prenosnimi računalniki. Zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi ter varujejo prenosni računalnik pred udarci in praskami. Pri izbiri torbe za prenosni računalnik bodite pozorni, da izberete takšno, ki je dovolj velika, da vanjo spravite prenosni računalnik, vendar ni preveč prostorna ali težka za prenašanje.

Hitri SSD diski v prenosnih računalnikih

Tehnologija SSD diskov je močno napredovala v zadnjem desetletju. Na trug so se pojavili M.2 SSD diski, ki so tudi do več kot 50x hitrejši od navadnih trdih diskov. Večinoma jih najdemo v gamerskih in poslovnih računalnikih višjega razreda. Je pa res, da so omenjeni diski še vedno dokaj dragi in omejenih kapacitet. Tako ima veliko bolj zmogljivih prenosnih računalnikov vgrajen M.2 SSD, nato pa še en klasični trdi disk. Ta je mišljen za shranjevanje podatkov, vendar hitro zmanjka prostora, če nanj nameščamo velike količine filmov, iger, glasbe ipd.

Prenosniki imajo omejeno število vhodov za nadgradnjo funkcionalnega prostora za shranjevanje podatkov. Pogosto imamo samo en dodaten prostor za vgradnjo trdega diska. Veliko bolj preprosto je, da uporabimo zunanji trdi disk za shranjevanje ključnih informacij. 

Prenosniki imajo omejeno število vhodov za nadgradnjo funkcionalnega prostora za shranjevanje podatkov. Pogosto imamo samo en dodaten prostor za vgradnjo trdega diska.

Zunanji trdi diski uporabljajo USB povezavo

Večino zunanjih trdih diskov uporablja USB povezavo v računalniku za lastno napajanje. Prenosniki brez težav poganjajo tudi več trdih diskov naenkrat. So idealni spominski mediji, če bomo potrebovali računalnik na terenu. Obenem pa imajo visoko kapaciteto spomina, ki se razteza od 500 GB dalje.

Na zunanji prenosni disk je mogoče hitro posneti številne podatke. Ni pa priporočljivo, da na njih nameščamo programe, razen v primeru, da imamo disk neprestano priklopljen na prenosnik. 

Večino zunanjih trdih diskov uporablja USB povezavo v računalniku za lastno napajanje. Prenosniki brez težav poganjajo tudi več trdih diskov naenkrat.

USB-C zunanji trdi in SSD diski

Številni proizvajalci trdih in SSD diskov, kot so Western Digital, Hitachi, Seagate, Adata, Corsair, Crucial, Kingston ipd. ponujajo svoje diske v ohišjih z USB-C vrati. Priporočljivo je, da si izberemo tak disk iz razloga najhitrejšega možnega delovanja. Pri klasičnih mehanskih diskih ne bo velike spremembe, pri zunanjih SSD diskih pa bomo opazili veliko višjo hitrost delovanja. To seveda velja v primeru, da vgrajen SSD disk podpira visoke hitrosti prenosa in snemanja podatkov.

Podatki na zunanjem trdem disku so bolj varni

Splet je danes poln nepridipravov, nezaželenih programov in drugih nevarnosti, ki vedno prežijo za nezavarovanimi računalniki. Če virus napade naš računalnik, bodo podatki na zunanjem trdem disku veliko bolj varni. To seveda velja v primeru, da ni priklopljen na računalnik, ki je okužen z virusom. Na omenjen disk lahko posnamemo sliko operacijskega sistema ter ustvarimo druge varnostne kopije. V primeru napada virusov ali hekerjev pa lahko hitro in učinkovito obnovimo naš računalnik do polno delujočega stanja.