Nakup domene za novo spletno stran


Nakup domene tipa .com, .net, org, ...

Nakup nove domene za poslovno ali osebno spletno stran je vedno velik podvig. Pri izbiri moramo upoštevati dolžino imena, vrsto končnice, strežnik, ki bo gostil spletno stran in številne druge elemente. Pomembno pa je tudi, da preverimo domeno za prejšnje lastnike, ki so jo morda uporabljali. Tako bomo zagotovili pravilno delovanje naše strani ter visoko uvrščenost v iskalnih rezultatih spletnih brskalnikov s pomočjo SEO optimizacije. Vse najbolj kritične elemente, ki jih moramo preveriti in upoštevati ob nakupu domene, si bomo ogledali v tem članku.

Izbira paketa gostovanja določa prilagodljivost naše spletne strani

Preden se odločimo za nakup domene, je dobro, če poznamo osnovne konfiguracije strežnikov na katerih lahko poganjamo našo spletno stran. To so močni računalniki namenjeni posredovanju HTML, JavaScript, CSS in druge spletne kode v spletne brskalnike obiskovalcev naše strani.

Kvalitetno gostovanje spletnih strani
Gostovanje spletnih strani je najem prostora na spletnem strežniku

Tako je zelo pomembno, da izberemo pravilni strežnik oziroma paket gostovanja. Najbolj popularne konfiguracije so:

Deljeno gostovanje

Namenjeno je začetnim poslovnim in osebnim stranem. To je način gostovanja oziroma strežnik, kjer si delimo vso njegovo moč z več uporabniki. Predstavlja popolnoma zadovoljivo gostovanje za manjše spletne strani, kjer ne pričakujemo velikega obiska.

Video: Različne vrste spletnega gostovanja: deljeno gostovanje, VPS gostovanje in namensko gostovanje

VPS gostovanje

Tovrstno gostovanje je namenjeno bolj zahtevnim uporabnikom. Uporaba virtualnega gostovanja se je močno razširila v zadnjih nekaj letih. Ko na strani ponudnika gostovanja preverimo domene, ki so na razpolago, je priporočljivo izbrati VPS gostovanje, če se odločimo za nakup. Temu je tako, saj nam nudi najvišji nivo prilagodljivost z izbiro operacijskega sistema virtualnega strežnika, uporabo edinstvene spletne kode, možnosti uporabe različnih aplikacij za izgradnjo spletne strani ipd.

VPS gostovanje
VPS gostovanje vam omogoča popoln nadzor nad strežnikom

Namensko gostovanje

Mišljeno je za najbolj zahtevne uporabnike. Z izbiro namenskega gostovanja zagotovimo najvišjo moč, kar jo lahko imamo za velike projekte. Razpolagamo lahko z veliko pasovne širine, močjo enega ali več procesorjev ipd. Tako gostovanje je namenjeno velikim podjetjem in projektom, kjer pričakujemo ogromen obisk spletne strani, pretok velikih količin informacij, gostovanje več domen na enem strežniku hkrati ipd.

Iskalnik na spletni strani ponudnika gostovanja preveri razpoložljivost domen

Večina ponudnikov gostovanja ponuja tudi možnost nakupa domene. Na strani imajo vgrajen iskalnik, kamor vtipkamo želeno domeno. Iskalnik nam bo povrnil rezultate z imeni, ki so na voljo in končnicami oziroma domenami vrhovne ravni, kot so .com, .net, .org ipd. Če želena domena ni na voljo, nam bo predlagal podobna imena temu, ki smo si ga izbrali oziroma ga vtipkali. Sam iskalnik pa ne preverja domene za njeno zgodovino, zato moramo to storiti na drugačen način.

Pomembno je, da ohranimo ime čim krajše. Izkazalo se je, da je najbolje, da uporabimo imena dolžine 4-20 znakov in ne več. V imenu ni priporočljivo uporabljati vezajev in številk, razen v primerih, ko je to smiselno, zaradi naše blagovne znamke, načina dela ipd. Priporočljivo je tudi, da preden zakupimo domeno, da se prepričamo, če se izbranega imena lahko naključni ljudje brez težav zapomnijo in ga tudi izgovorijo.

Ponudnik gostovanja lahko preveri domeno in njeno zgodovino

Kadar si iščemo idealno domeno za svojo stran, moramo imeti v mislih njeno zgodovino. Povsem mogoče je, da si jo je pred nami že nekdo lastil. Če jo je prejšnji lastnik uporabljal na nelegalne načine, je zelo možno, da je blokirana s strani velikih spletnih brskalnikov. Lahko pa tudi, da ima določene različne kazni oziroma penale. V vsakem primeru je to zelo nevarno za SEO optimizacijo, saj jo močno oteži ali pa celo popolnoma onesposobi. 

Če je naše želeno ime na voljo za nakup, je priporočljivo, da ga prej preverimo. To lahko storimo s pomočjo raznih spletnih strani. Na nekaterih lahko opravimo poizvedbo brezplačno, druge pa zahtevajo plačilo. Vedno je možno, da za pomoč prosimo ponudnika gostovanja, kjer nameravamo zakupiti strežnik. Tako se lahko izognemo bodočim težavam s preverbo domene, ki jo nameravamo zakupiti.