Izbira pravilnega strežnika in domene za našo spletno stran


Dandanes je v obstoju več kot 200 milijonov aktivnih spletnih strani. To je ogromna količina, saj jih je leta 1992 v obstoju bilo približno 10. Razvoj spleta je omogočil nove načine prodaje in doseganja strank lokalno in po svetu. Tako je skoraj nujno, da vsak podjetnik izkoristi tehnologijo spleta za prodajo svojih izdelkov in storitev. Pri tem pa je nujno potrebujemo spletno gostovanje, ki nam ponudi različne konfiguracije strežnikov. Te se med seboj razlikujejo po zmogljivosti in drugih lastnostih. Za to je vedno dobro, če poznamo osnovne razlike med najbolj popularnimi konfiguracijami paketov gostovanja.

Zakaj potrebujemo spletno gostovanje
Skoraj nujno je, da vsak podjetnik izkoristi tehnologijo spleta za prodajo svojih izdelkov in storitev. Pri tem pa je nujno potrebujemo spletno gostovanje, ki nam ponudi različne konfiguracije strežnikov.

Vsaka spletna stran potrebuje fizični strežnik

Današnji splet ne bi mogel obstajati, če ne bi vsako spletno stran gostil strežnik. To je poseben računalnik, ki je namenjen hranjenju HTML, CSS, JavaScript in druge kode ene ali več strani hkrati. Obenem pa se na njem nahaja naša domena. si oziroma njen fizični IP naslov. Domena ima lahko katerokoli drugo končnico oziroma domeno vrhovne ravni, ki jo gosti strežnik. Ta pa ima svoje omejitve, kar pomeni, da lahko velik obisk strank upočasni njegovo delovanje. To je možno rešiti z uporabo močnejših paketov gostovanja, ki uporabljajo virtualne in namenske strežnike o katerih bomo govorili kasneje. 

Pomembno se je zavedati, da strežnik hrani fizični IP naslov in vso kodo naše strani. Ponudnik spletnega gostovanja pa nam ga ponudi v najem. To pa pomeni, da lahko na razpoložljiv del strežnika nalagamo vso kodo, videe, muziko in druge digitalne vsebine, ki jih želimo.

Naša domena .si in DNS strežniki so med seboj povezani

Vsako vrsto spletnega gostovanja lahko polno uporabljamo, samo če imamo zakupljeno tudi domeno. Ta deluje kot ime naše strani. Deluje pa tudi kot maska za IP naslov, ki ga ima vsaka spletna stran oziroma strežnik, kjer se določena spletna stran nahaja. IP naslovi so fizični naslovi na spletu, ki so sestavljeni iz dolgih zaporedij številk, kot je 283.234.123.16. Te naslove pa si je dokaj težko zapomniti, saj so dokaj nepraktični. Rešitev je uporaba domene .si, ki deluje kot ime za našo stran. 

Domena .si
Vsako vrsto spletnega gostovanja lahko polno uporabljamo, samo če imamo zakupljeno tudi domeno.

Ko v brskalnik vtipkamo določeno domeno, se brskalnik poveže z DNS strežnikom. Ta hrani IP naslove in z njimi povezane domene. Tako naš brskalnik hitro najde želeno spletno stran in iz strežnika naloži HTML in drugo kodo. Na računalniškem zaslonu se nam nato v nekaj kratkih trenutkih izrišejo vsi elementi, barve opisi, slike in drugi dele spletne strani.

Osnovni način gostovanja za nezahtevne spletni strani

Veliko začetnih podjetij in določenih posameznikov lahko veliko pridobi z izbiro deljenega spletnega gostovanja, saj je izredno cenovno ugodno. Stroški vzdrževanja so zanemarljivi, vendar smo omejeni z močjo procesorjev, prostorom, pasovno širino ipd. Tak način gostovanja je idealen za manjše trgovine, forume, osebne projekte ipd. V primeru, da se potrebe naše spletne strani povečajo, bomo mogli prenesti našo spletno stran na bolj zmogljiv paket gostovanja.

Za podjetja in bolj zahtevne posameznike je veliko bolj priporočljivo virtualno gostovanje. To pa zato, ker je veliko bolj varno za uporabo in nam omogoča prilagajanje strežnika v realnem času.

Virtualno spletno gostovanje
Zadnja leta je virtualno gostovanje vedno bolj popularno pri različnih uporabnikih.

Virtualno spletno gostovanje je izredno popularno

Zadnja leta je virtualno gostovanje vedno bolj popularno pri različnih uporabnikih. Za vso slavo in hvalo je zaslužena zelo posebna lastnost omenjenega spletnega gostovanja. To pa je zmožnost nastavljanja svojega dela strežnika po svojih merah. Možna je uporaba edinstvene spletne kode in aplikacij, ki niso standardni. To pa nam omogoča ustvarjanje spletnih strani po naših željah. Virtualno spletno gostovanje ima tudi to prednost, da lahko kadarkoli povečamo sledeče lastnosti strežnika, ki pa so:

  • Prostor na trdem disku ali SSD-ju
  • Pasovno širino oziroma hitrost dostopa do spleta
  • Moč procesorjev

Administratorji lahko tudi uporabijo različne operacijske sisteme, ki bodo poganjali spletno stran, kar je izredno uporabo v različnih okoliščinah. Virtualno gostovanje lahko uporablja katerokoli domeno. si z omenjeno ali drugo končnico.

Namensko gostovanje je namenjeno velikim spletnim stranem

Pri namenskem spletnem gostovanju najamemo celoten strežnik za svojo uporabo. Tako pridobimo izredno veliko moči, ki se kaže v pasovni širini, procesorski moči, prostoru na disku ipd. Res je, da so stroški vzdrževanja višji, vendar pridobimo veliko zmogljivosti in zmožnosti za svoj denar. Tak način gostovanja je priporočljiv za velika podjetja in projekte, ki bodo ustvarili velik obisk strežnika s strani različnih uporabnikov. Seveda pa je tak strežnik tudi možno uporabiti za hranjenje ogromnih količin podatkov do katerih želimo, da je vedno omogočen hiter dostop.