Restavriranje podatkov iz različnih spominskih medijev


Računalniki so postali nujna oprema na skoraj vseh delovnih mestih v današnjem svetu. V osebnem življenju pa jih potrebujemo za shranjevanje različnih podatkov, igranje iger, komuniciranje preko socialnih medijev ipd. Na žalost pa se še vedno veliko ljudem zgodi, da izgubijo svojo shranjeno digitalno vsebino na spominskih medijih. Do tega lahko privede okvara računalniških komponent, napake v operacijskem sistemu, hekerski napadi ipd. V takih primerih bomo potrebovali restavriranje podatkov, ki nam povrne izgubljene informacije iz osebnih računalnikov, strežnikov, tablic, mobilnih telefonov in računalniških ter pametnih naprav.

Okvare trdega diska
Vsak trdi disk je strogo preverjen v tovarni, kjer ga proizvedejo. Kljub temu pa lahko pri vsakodnevni uporabi razvijejo različne simptome, ki otežujejo normalno uporabo računalnika.

Trdi diski lahko razvijejo slabe sektorje

Vsak trdi disk je strogo preverjen v tovarni, kjer ga proizvedejo. Kljub temu pa lahko pri vsakodnevni uporabi razvijejo različne simptome, ki otežujejo normalno uporabo računalnika. V nekaterih primerih se zgodi, da na samem disku nastanejo slabi sektorji, ki nakazujejo na težavne dele na magnetni plošči, kjer se podatki ne morejo shranjevati. Vsak trdi disk vsebuje dodaten prostor na svojih magnetnih ploščah, ki je namenjen odpravi izgube prostora in napak, ki jih povzročijo slabi sektorji. Če jih je samo nekaj na našem spominskem mediju, ni razloga za paniko. Če pa stanje napreduje, pa je čas, da naredimo varnostno kopijo naših podatkov. S tem zmanjšamo možnost, da bomo izgubili podatke. Vsi operacijski sistemi, kot so Windows, Linux, iOS in drugi imajo vgrajen program, ki pregleda trdi disk za njegovo zdravje. Če pa tega programa nimamo, pa obstajajo različne brezplačne in plačljive aplikacije z enakim namenom. 

Omejenost SSD diskov
Pomembno se je zavedati, da imajo SSD-ji omejeno sposobnost zapisovanja in branja podatkov.

Trdi diski se sčasoma izrabijo z uporabo

Vsa računalniška tehnologija ima omejeno življenjsko dobo. To tudi velja za vsako komponento v našem računalniku. Po nekaj letih uporabe trdi diski postanejo manj zanesljivi za shranjevanje podatkov. Temu je tako, saj se elektro motor, bralna roka in drugi deli diska sčasoma izrabijo. Strokovnjaki priporočajo, da jih zamenjamo po petih letih uporabe. S tem zmanjšamo možnost, da bi prišlo do nepričakovanih okvar, ki bi vodile v izgubo podatkov. Enako pa velja za SSD-je, spominske kartice in druge spominske medije.

Pomembno se je zavedati, da imajo SSD-ji omejeno sposobnost zapisovanja in branja podatkov. Lahko bi rekli, da je to tudi nekakšna meja, ki ko jo presežemo, sam SSD preneha delovati. Ko se bližamo tej meji, nas bo računalnik opozoril, da je čas, da premestimo podatke na drug SSD ali trdi disk. Najbolje je, če nam tehnik ali drug računalniški strokovnjak periodično pregleda računalnik v službi. Za domačo uporabo, pa je priporočeno, da stanje spremljamo sami ali pa zaprosimo bližnji računalniški servis za pregled našega računalnika.

Podatke je možno restavrirati iz vseh spominskih medijev

Električni udari, fizični udarci, poplave in požari povzročijo velike poškodbe spominskih medijev v računalnikih, strežnikih in drugih podobnih napravah. To pomeni, da SSD-ja ali diska iz takega računalnika preprosto ne moremo priklopiti na drug računalnik, saj je preveč poškodovan. Če želimo dostopati do vsebine teh podatkov, nam bodo morali specializirani tehniki opraviti restavriranje podatkov iz poškodovanih spominskih medijev. To je dokaj zahteven proces, ki zahteva uporabo različnih orodij in laboratorija. Velika prednost pa je ta, da je možno podatke obnoviti iz vsakega računalniškega sistema, pametne naprave in spominskega medija.

Restavriranje podatkov poznamo v več nivojih

Dejstvo je, da nenadne izgube podatkov na trdih diskih, SSD-jih, strežnikih ipd. lahko močno prizadenejo določene posameznike in podjetja. To je tudi razlog, da bodo morda potrebovali prioritetno restavriranje podatkov, ki se posveti kritičnih primerom. Če pa se ne mudi, pa lahko restavriranje traja dalj časa. Tako poznamo:

Standardno restavriranje podatkov

To je storitev, ki je mišljena za primere izgube pomembnih, vendar ne časovno občutljivih podatkov. Povprečno lahko traja do 7 dni. Če pa je spominski medij res hudo poškodovan, pa je lahko ta čas tudi podaljšan.

Prioritetno restavriranje podatkov

V tem primeru so izgubljeni podatki zelo pomembni. Te storitve so večinoma poslužijo podjetja, ki želijo povrniti izgubljene informacije iz svojih trdih diskov in drugih medijev. Čas storitve traja nekje do 3 dni.

Nujno oziroma kritično restavriranje podatkov

Kritično restavriranje podatkov je mišljeno za izredno nujne primere. Tehniki delajo neprenehoma, dokler ne povrnejo vseh možnih podatkov iz spominskega medija. Storitev je zato tudi dražja.

Restavriranje podatkov
Dejstvo je, da nenadne izgube podatkov na trdih diskih, SSD-jih, strežnikih ipd. lahko močno prizadenejo določene posameznike in podjetja.

Uspeh reševanja podatkov je izredno visok

Moderne naprave in postopki za povrnitev podatkov so močno napredovali v zadnje nekaj letih. Tako je možno povrniti slike, videe, aplikacije ter razne druge datoteke in zaupne podatke iz skoraj popolnoma uničenih spominskih medijev. Uspešnost reševanja je zelo visoka, kar je izredno dobrodošlo za posameznike kot tudi za podjetja. Je pa res, da je vedno priporočena redna izdelava varnostnih kopij. Tako olajšamo samo restavracijo in povečamo možnosti, da bodo naši podatki vedno na varnem. 

Priporočljivo je, da sami ne poizkušamo pridobiti izgubljenih informacij iz poškodovanih spominskih medijev. Najbolje je, da cel računalnik čim prej odnesemo k tehnikom, ki nam bodo znali najbolje pomagati.