Olajšajmo si življenje s prenosnim računalnikom


Prenosni računalniki so zasnovani tako, da ne potrebujejo dodatnih naprav in periferije

Računalniška tehnologija je postala nujen sopotnik v življenju vsakega posameznika. Tako so prenosni računalniki postali osnovna oprema za doseganje vsakdanjih ciljev v osebnem in poslovnem svetu. Do nedavnega so imeli prenosniki veliko omejitev, kot je omejena moč procesorja. Te meje pa se sedaj premikajo saj podjetja, kot so Intel, AMD ter NVidia vedno znova presenečajo z močnejšimi grafičnimi karticami, procesorji ter drugimi izboljšavami. Mobilne računalniške naprave so vedno bolj zahtevane s strani mnogih uporabnikov. Tako se celotni svet informacijske tehnologije hitro izboljšuje ter razvija.

Mobilnost, ki premika meje

Glavna prednost vsakega prenosnega računalnika je ravno mobilnost. Tako lahko našo napravo s seboj prenašamo in si kjerkoli uredimo delovno okolje. Obenem pa nam mobilnost omogoča, da nismo omejeni s kabli. Tako se brezžično povežemo s spletom, govorimo s prijatelji ter opravimo delovne naloge za službo, šolo ipd. Prednost mobilnosti je tudi ta, da sam računalnik brez težav prenašamo iz sobe v sobo.

Vrhunski prenosni računalniki
Vrhunski prenosni računalnik Acer

Tako lahko gledamo filme v postelji, si uredimo pisarno na terenu in brskamo po spletu brez omejitev. Vse to pa naredi prenosnik izredno uporaben v mnogih scenarijih, ko nimamo prostora, časa ali pa smo kako drugače omejeni.

Računalnik, ki ne potrebuje dodatkov

Prenosni računalniki so zasnovani tako, da ne potrebujejo dodatnih naprav in periferije, da imajo polno zmogljivost. Tako imamo v samem prenosniku vgrajeno:

  • Wi-Fi mrežno kartico
  • Zaslon
  • Tipkovnico
  • Sledilno ploščico
  • Zvočnike

Seveda lahko na prenosnik dodamo tudi svojo USB miško, tipkovnico, dodaten zaslon, zunanji trdi disk ipd. Tako hitro razširimo omejitve svoje naprave in jo spremenimo v bolj zmogljiv računalnik. Seveda pa nikoli nismo odvisni od zunanjih naprav, da brskamo po spletu, igramo igre ter počnemo druge stvari.

Dostop do spleta iz kjerkoli

Vsi današnji prenosniki imajo vgrajeno Wi-Fi mrežno kartico. Tako se lahko povežemo s spletom skoraj kjerkoli. Obenem pa ne bomo potrebovali priklapljati fizičnega LAN kabla v napravo.

Kako povezati prenosni računalnik z mobilno dostopno točko

Nekateri modeli prenosnih računalnikov pa tudi vsebujejo sposobnost uporabe 3G/4G SIM kartice. Tako delujejo enako kot pametni telefon, kar se tiče povezljivost s spletom. To lastnost imajo večinoma poslovni prenosniki, saj potrebujejo povezavo s spletom tudi tam, kjer ni Wi-Fi omrežja.

Prenosniki za poslovno okolje

Vsi prenosniki imajo vgrajen akumulator. Ta pa omogoča, da naš računalnik uporabljamo brez potrebe po električnem omrežju. To je odlična lastnost v podjetnih okoljih, saj smo velikokrat omejeni z možnostjo priklopa računalnika na omrežje. Ker pa se prenosnik lahko napaja s svojega notranjega akumulatorja, lahko kjerkoli opravimo predstavitev ali pokažemo sodelavcem nek dokument, načrt, idejo ipd.

Na spletni strani www.anni.si bomo našli odlične prenosnike različnih znanih proizvajalcev. Tako si lahko izberemo najboljši model z najboljšimi specifikacijami za naše potrebe.