Razvoj tehnologije brizgalnega in laserskega tiskanja skozi čas


Kartuše

Termalni tiskalniki so na trgu postali dostopni okoli leta 1972, namenjeni pa so bili uporabi za prenosne stroje in maloprodajo. Kasneje, leta 1976 pa je podjetje Hewlett-Packard razvilo prvi brizgalni tiskalnik, ki je postal v splošni rabi priljubljen šele konec 80. let. Leta 1976 pa je IBM trgu predstavil prototip prvega hitrega laserskega tiskalnika.

Kompatibilne kartuše za HP tiskalnike
Kompatibilne HP kartuše

Leta 1977 je podjetje Siemens razvilo prvi brizgalni tiskalnik s tehnologijo DOD, ki je črnilo na papirju razpršila točno tam, kjer je bilo to potrebno. Leta 1979 pa je Canon predstavil t.i. LBP-10, ki je bil prvi tiskalnik, ki je uporabljal polprevodniške laserske žarke.

Razvoj tonerjev in črnil v 80. letih

Leta 1984 je podjetje Hewlett-Packard trgu predstavilo svoj prvi laserski tiskalnik HP LaserJet. V istem času so na trgu predstavili tudi HP kartuše, ki so jih pričeli masovno proizvajati, sočasno z laserskimi tiskalniki. Istega leta pa je Hewlett-Packard predstavil tudi prvi tiskalnik s toplotnimi brizgalniki, imenovan HP ThinkJet.

Tonerji, ki jih lahko najdete v spletni trgovini Toner123.si, so postajali vedno bolj učinkoviti, kakovostni in priročni za uporabo.